Buyout

Itsenäisistä francising-myymälöistä integroiduksi vähittäiskauppaketjuksi

Case MQ

 

Vuonna 2006 MQ oli 45 liikeyrittäjän verkostosta ja yli sadasta myymälästä koostuva laadukkaaseen naisten ja miesten muotiin erikoistunut ruotsalainen muotiketju. Yhtiön kauppa kävi kasvavaan tahtiin, mutta sen monimutkaisen omistusrakenteen johdosta kasvun hallittu johtaminen oli käynyt haasteelliseksi. Ketju etsi pääomasijoittajaa, joka ostaisi sen kaikki myymälät sekä yhteiset markkinointitoiminnot, ja muuttaisi yhtiön kokonaan integroiduksi vähittäiskauppaketjuksi samalla parantaen sen tehokkuutta.

Vahva brändi ja markkina-asema tekivät MQ:sta houkuttelevan sijoituskohteen

CapMan sijoitti MQ:n vuonna 2006, jolloin vähittäistavarakaupan markkinat olivat tasaisessa kasvussa. MQ teki tiimiin vaikutuksen, sillä yhtiön kannattavuus oli hyvä ja vaateketju oli profiilinsa ansiosta melko riippumaton vaateteollisuudelle tyypillisistä suhdannevaihteluista. Lisäksi MQ oli yksi Ruotsin suosituimmista vaateketjuista ja kasvoi tasaista, yli 10 % vuosivauhtia. Markkinatutkimuksien mukaan yhtiön brändi oli vahva, sen myymälät sijaitsivat hyvillä paikoilla ja myynnin ja kannattavuuden kehitys oli ollut keskinkertaista selvästi parempaa. MQ:n kattavasta valikoimassa löytyi sekä omia merkkejä että muita vahvoja merkkituotteita, jotka olivat suunnattu muotitietoisille nuorille aikuisille, jotka eivät myöskään laman kynnyksellä tinkisi vaatteistaan. Yrityksen kokenut ja ammattitaitoinen johto sekä hyvä kannattavuus loivat erinomaiset edellytykset MQ:n jatkuvalle kehittymiselle.

CapMan mukana kaikessa brändivalikoiman optimoinnista uusien arvojen luontiin

CapManin omistusaikana MQ:n myyntiä kasvatettiin laajentamalla yksittäisen liikkeiden myyntipinta-alaa ja avaamalla uusia myymälöitä: myymälöiden määrä nousi neljässä vuodessa 86:sta 106:een. Lisäksi yhtiön tehokkuutta parannettiin: myyntitoiminnot keskitettiin pääkonttoriin ja omien brändien, joiden myyntikate oli muita merkkejä parempi, myyntiä lisätiin ja uutuuksia alettiin tuottaa entistä nopeammin. Yrityskulttuuria vahvistettiin ja MQ:lle luotiin uudet yhteiset arvot. Yhtiölle luotiin myös keskushallinto sekä raportointi ja laskentakäytännöt, jotka aikaisemmin hajanaisesta yhtiöstä puuttuivat. Yhdessä yhtiön johdon kanssa CapMan vahvisti merkittävästi MQ:n kilpailukykyä ja yrityskulttuuria luoden vakaan perustan kannattavalle kasvulle.

Olemme myös hyvin tyytyväisiä voidessamme kertoa, että kiinnostus MQ:ta kohtaan on ollut vahvaa niin Ruotsissa kuin kansainvälisesti

“CapManista tuli MQ:n pääomistaja vuonna 2006 ja yhtiö on kehittynyt suotuisasti omistusaikanamme. Runsaan neljän vuoden kehitystyön jälkeen uskomme, että MQ on nyt toimintamallinsa ansiosta hyvissä kilpailuasemissa ja että listautuminen tukee yhtiötä sen pohjoismaisen kasvustrategian toteuttamisessa. Olemme myös hyvin tyytyväisiä voidessamme kertoa, että kiinnostus MQ:ta kohtaan on ollut vahvaa niin Ruotsissa kuin kansainvälisesti”, kommentoi CapManin partneri ja MQ:n hallituksen jäsen Göran Barsby listautumisen yhteydessä vuonna 2010.

Vuonna 2010 MQ oli valmis listattavaksi Tukholman pörssiin, kuten CapMan oli suunnitellut jo sijoituksen alkuvaiheessa. CapMan myi jäljelle jääneen 28 % omistusosuutensa vuonna 2013, mistä lähtien yhtiö on jatkanut tasaista kasvuaan yhtenä Ruotsin johtavista vaatealan yrityksistä. Vuoden 2015 lopulla MQ:n osakkeen arvostus oli noussut 45 prosenttia vuoden 2010 listautumishinnasta.

CapManin omistusaikana saavutettuja tavoitteita:

  • Myymälöiden määrä kasvoi 23 %:lla
  • Myymälöiden koko kasvoi  250 m2:stä 500 m2:iin optimoiden niiden myyntipotentiaalin

 

Avaintiedot:

Sijoitusaika: 2006-2010

Irtautumistapa: Listautuminen

 

 

Sijoitusvuosi : 2006

Liikevaihto: 161.812.403 e

Henkilöstö: 1050

Raportointivuosi: 2011

Verkkosivut: ir.mq.se/sv

Liikevaihdon kehitys
Milj. kruunua

Kannattavuus (EBITDA)
Milj. kruunua